Heb ik een vergunning nodig voor mijn uitbouw?

Aanbouwen2

Moet u een vergunning aanvragen? Of kunt u vergunningsvrij bouwen? Wanneer u gaat bouwen, krijgt u te maken met de bouwregelgeving. We hebben de belangrijkste punten van deze regelgeving voor u op een rijtje gezet. Lees deze checklist op uw gemak door, zo voorkomt u achteraf vervelende tegenslagen.

De bouwregelgeving is niet iets om licht te nemen. Deze regelgeving gaat onder andere over uw veiligheid, omgeving, gezondheid en buurt. Bent u op de hoogte van de bouwregelgeving, dan zijn er nog een aantal zaken die meegenomen moeten worden, waaronder het bestemmingsplan.

Vergunningcheck: bouwen zonder zorgen

De Rijksoverheid heeft een simpele vergunningcheck ontwikkeld. De volgende zes vragen helpen u om u goed voor te bereiden op het plaatsen van een uitbouw.

Stap 1

Past mijn bouwplan binnen het bestemmingsplan van mijn gemeente? 
Het bestemmingsplan van uw gemeente kunt u eenvoudig bij het gemeentehuis of online aanvragen. Hierin staat onder andere waar wel en niet gebouwd mag worden.

Stap 2

Past het bouwplan binnen de welstandseisen van mijn gemeente?
De welstandseisen vindt u in de welstandsnota. Hierin leest u de voorwaarden terug waar uw bouwplan aan moet voldoen.

Stap 3

Komt mijn bouwplan overeen met de bouwverordening van mijn gemeente?
De bouwverordening gaat binnenkort op de schop. Maar voor het zover is dient u rekening te houden met zaken zoals: stedenbouwkundige voorschriften, voorschriften rondom verontreinigde grond en andere procedurele welstandsvoorschriften.

Stap 4

Voldoet mijn bouwplan aan de bouwvoorschriften?
Houd bij het maken van een bouwplan rekening met zaken als de Woningwet, het Bouwbesluit en het Besluit Omgevingsrecht.

Stap 5

Het ik een omgevingsvergunning nodig?
U checkt het eenvoudig op www.omgevingsloket.nl.

Stap 6

Hoe denken mijn buren over de uitbouw?
Ga langs bij de buren, drink een kop koffie en bespreek uw bouwplannen. Houd ruimte voor concessies en houd het gesprek vriendelijk. Samen komt u verder.

Vergunningvrij bouwen

Doorgaans geldt de regel: aan de achterzijde mag u vergunningvrij bouwen, aan de voorzijde niet. Check dit echter altijd bij uw gemeente of op Omgevingsloket.nl.

Let op! Als u vergunningvrij mag bouwen, dient u wél te voldoen aan de regels uit het Bouwbesluit , Burenrecht en Burgerlijk Wetboek. Bouwt u in de buurt van water, dan is het verstandig contact op te nemen met Waterschap, zelfs als u vergunningvrij mag bouwen.

Mijn uitbouw valt niet binnen het bestemmingsplan, wat nu?!

Als de uitbouw niet voldoet aan het bestemmingsplan, dan kunt u een vergunning aanvragen die toestemming geeft om van het bestemmingsplan af te wijken.

Vergunning aanvragen

Een vergunning aanvragen doet u eenvoudig bij het loket van uw gemeente of online via het Omgevingsloket. De kosten hiervan zijn afhankelijk van uw gemeente.

Uitbouw laten bouwen?

Wil u een uitbouw laten bouwen? Vraag dan vrijblijvend een offerte op. Rozendaal Bouwbedrijf kan u dan assisteren bij de aanvraag van uw vergunning.

Offerte aanvragen

Top

Wij helpen u graag. Bel ons +31 (0)184 - 682056 of mail naar info@rozendaalbouwbedrijf.nl